• Onze trajectbegeleiders en casemanagers helpen u verder.

  • We bieden hulp aan familie, mantelzorgers en vrijwilligers, evenals aan professionals in de zorg.

Mantelzorgcursussen

Zorgt u als partner, familie of naaste voor iemand met de ziekte Dementie? In deze mantelzorgcursus krijgt u tips en handvatten om goed om te kunnen gaan met uw naaste, zodat u zich beiden prettig voelt. Ook wordt ingegaan op hoe u de zorg goed kunt volhouden en de rolverandering die plaatsvindt nadat de ziekte Dementie is vastgesteld. Tijdens de cursus is er aandacht voor uw vragen, ervaringen en zorgen die met elkaar gedeeld kunnen worden.  
Hulp bij Dementie biedt een cursus aan voor mantelzorger(s) van mensen met dementie. De cursus is bedoeld om informatie en ondersteuning te geven in het omgaan met dementie. De cursus wordt meerdere malen per jaar georganiseerd in Noord-Limburg afwisselend in Beesel, Venlo, Horst aan de Maas, Peel&Maas, Venray en Bergen. De kosten voor deze cursus zijn €45,00 p.p. Als u lid bent van hert Groene Kruis is het €30,00 p.p. Afhankelijk van uw zorgpolis kunt u de totale of gedeeltelijke cursuskosten declareren bij uw zorgverzekering.

Mocht u meer informatie of willen deelnemen dan kunt u contact opnemen met ons algemene telefoonnummer 088-6106161

Gespreksgroepen voor naasten van mensen met dementie
Gespreksgroep Dementie voor mantelzorgers Beesel.
Elke eerste donderdag van de maand, voor meer informatie bel Mia van Herten 06-21258180 

Gespreksgroep voor partners van jonge mensen met dementie, elke maandagochtend in de oneven weken

Gespreksgroep voor partners van mensen met een FTD, iedere 3e maandag van de maand

KOPgroep Download de flyer hier

Partner in Balans (PIB)

Helpt bij het behouden van een gezonde balans in het dagelijks leven. Het onlineprogramma Partner in Balans is voor iedereen die een naaste is van iemand met dementie of de ziekte van Parkinson. PiB gericht op het behouden van een gezonde balans in het dagelijks leven. Hoe kan een naaste enerzijds toekomen aan eigen behoeften en gezond blijven en anderzijds omgaan met veranderingen, onzekerheden en geleidelijk toename van zorg. PiB helpt naasten omgaan met deze veranderingen, om de zorg langer vol te houden en meer te kunnen genieten.

Thuiswonende mensen met dementie en mantelzorgers gezocht: onderzoek naar het gebruik van een mobiele applicatie voor het zelfstandig op pad gaan

Het Alzheimer Centrum Limburg (Universiteit Maastricht) onderzoekt of het gebruik van een app mensen met dementie kan ondersteunen in het maken van verplaatsingen buitenshuis.

Het is belangrijk voor de algemene gezondheid om activiteiten met vrienden en familie buiten de deur te doen. Mensen met dementie kunnen daarbij ondersteuning nodig hebben. Ook kunnen mantelzorgers bezorgd zijn als hun naaste met dementie zelfstandig op pad gaat.

Dit onderzoek helpt ons te begrijpen of de app ‘Viamigo’ een ondersteuning kan zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. ‘Viamigo’ is ontwikkeld door de Universiteit Hasselt (België). Met behulp van de app kan een persoon met dementie zelfstandig op pad gaan, terwijl een naaste vanop een afstand een oogje in het zeil houdt.

Met dit onderzoek willen we de volgende vragen beantwoorden:

  • Is de app makkelijk te gebruiken?
  • Ondersteunt de app een persoon met dementie bij het doen van activiteiten buiten de deur?
  • Geeft de app een mantelzorger meer rust? Voelt een mantelzorger zich minder bezorgd door het gebruik van de app?

 

Wie kan meedoen

We zijn op zoek naar thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers (bijvoorbeeld partners, kinderen of vrienden) die samen willen meedoen aan dit onderzoek.

Persoon met dementie:

  • U heeft de diagnose dementie?
  • U bent thuiswonend?
  • U doet wel eens dingen buiten de deur (bijvoorbeeld vrienden of familie bezoeken)?
  • U beschikt over een Android smartphone?

Mantelzorger:

  • U bent boven de 18 jaar?
  • U heeft wekelijks contact met uw naaste met dementie?
  • U beschikt over een smartphone en laptop/computer met toegang tot het internet?

Dan kunt u meedoen aan dit onderzoek!

Wat gaan we doen?

U gaat de app samen met uw naaste in uw eigen tempo gebruiken voor 3 maanden. Ook gaan we 3 keer afspreken, samen met u en uw naaste.

Twee afspraken zijn voor het gebruik van de app. Tijdens deze afspraken vragen we u beiden om vragenlijsten in te vullen en geven we uitleg over de app ‘Viamigo’. We oefenen samen.

Eén afspraak is na het gebruik van de app. Tijdens deze afspraak wordt u beiden gevraagd, om de vragenlijsten nog een keer in te vullen. Mogelijk vraagt de onderzoeker u en uw naaste ook voor een interview. Dit interview gaat over uw ervaringen met de app.

In het totaal duurt daarom het onderzoek ongeveer 4 maanden voor u beiden. De afspraken kunnen plaatsvinden bij u thuis, in de Universiteit Maastricht of waar u maar wilt. Elke afspraak duurt ongeveer 1 uur.

 

Contact

Wilt u meer informatie of meedoen aan dit onderzoek? Neem contact op met het onderzoeksteam via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 043-388 1022.

Dit onderzoek wordt geleid door: Prof. dr. Marjolein de Vugt (Universiteit Maastricht).

VOOR MEER INFORMATIE 088-6106161