We bieden hulp aan familieleden en partners, evenals aan professionals in de zorg.
Veelgestelde vragen
Heeft u vragen aan een van onze casemanagers/trajectbegeleiders of in het algemeen? U kunt per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een vraag stellen aan een van onze casemanagers/trajectbegeleiders.

Wat is dementie?
Bij dementie gaan de hersenen steeds minder goed werken. Vooral het geheugen van mensen met dementie gaat steeds verder achteruit: ze kunnen dagelijkse dingen daardoor minder goed doen (wassen, koken, aankleden). Ze kunnen minder goed denken en plannen maken. Of ze begrijpen woorden niet meer en kunnen zich niet goed uitdrukken. Mensen zijn niet goed in staat om te werken, sociale activiteiten te ondernemen en relaties te onderhouden. Het is geen ziekte op zichzelf, het is meer een verzamelnaam, een combinatie van allerlei stoornissen.
Dementie komt bij tientallen andere ziektes voor. Heel soms is die andere ziekte te behandelen. Als dementie samengaat met depressie bijvoorbeeld. Wordt de depressie behandeld, dan verdwijnt de dementie. Dementie kan ook komen door sterke bijwerkingen van sommige geneesmiddelen, zoals benzodiazepines (kalmerings- en slaapmiddelen).

Is dementie erfelijk?

Bij het beoordelen van erfelijkheid is onderscheid nodig tussen ouderdomsdementie en vroege vormen van dementie.

Ouderdomsdementie
Het gaat hier om de vormen van onomkeerbare dementie die als regel alleen bij mensen van 65 jaar en ouder optreden, met name de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie.
Bij ouderdomsdementie is het apolipoproteïneE-gen (apoE) betrokken, dat op chromosoom 19 ligt. Het is een predispositie-gen. Dit wil zeggen dat de aanwezigheid ervan de kans op het optreden van dementie vergroot, maar niet meer dan dat. Van apoE komen verschillende versies voor. De belangrijkste hier is apoE4, dat ook in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Elk gen bestaat uit 2 allelen, 1 daarvan komt van de vader, de ander van de moeder. Bij dragerschap van een apoE4-allel is de kans dat iemand dementie krijgt 1,7 maal zo groot als voor de bevolking in het algemeen. Bij 2 van die allelen is die kans iets meer dan 6 maal zo groot.

Van de hele blanke bevolking in Nederland is ongeveer 16% drager van minstens een apoE4-allel. Daarentegen draagt van de mensen met de ziekte van Alzheimer 40% tot 50% minstens 1 zo'n allel. Naar schatting verklaart het dragerschap van apoE4 1 op 7 van de gevallen van de ziekte van Alzheimer onder de blanke bevolking in Nederland.
Veel personen met dementie hebben dus niet het apoE4-gen. Het omgekeerde geldt ook: veel dragers van dit gen krijgen geen dementie. Erfelijkheid zegt met andere woorden lang niet alles. Er zijn vele andere factoren in het geding, al of niet in wisselwerking met erfelijkheid.

Erfelijke vroege dementie

Erfelijkheid speelt wel een sterke rol bij vroege dementie, die zich bijna altijd openbaart voor de leeftijd van 60 jaar. De oorzaak is een verandering (mutatie) in een gen. Er zijn 3 genen bekend waarin een mutatie tot dementie kan leiden. Erfelijke vroege dementie maakt nog geen 1% uit van alle Alzheimer-dementie onder de bevolking.

Gaat het over?
Dementie gaat niet meer over, het wordt alleen maar erger. De achteruitgang verloopt geleidelijk, bij jongere ouderen langzamer. Het duurt meestal een tijd voordat het echt merkbaar wordt. Vaak merken de partner of anderen in de omgeving het als eerste.

Hoe vaak komt het voor?
Het aantal mensen met dementie groeit in Nederland van ongeveer 257.00 in 2013 tot circa meer dan een half miljoen in 2015. de zorg voor deze groeiende groep komt voor een groot deel voor rekening van mantelzorgers. Uit nieuwe schattingen blijkt dat het aantal mensen met dementie wereldwijd nog eens met 17% zal toenemen, bovenop de geschatte aantallen van 2009. dit betekent een toename van 115 miljoen naar 135 miljoen mensen met dementie in 2050 (info Alzheimer Nederland).
inloggenbl