We bieden hulp aan familieleden en partners, evenals aan professionals in de zorg.

CURSUS MANTELZORG BIJ DEMENTIE.
Ongeveer 6 jaar geleden werden kleine signalen van onmacht en onkunde bij mijn vader zichtbaar voor mijn moeder, mijn zus en mij. Vooral zijn gesprekstof raakte in de war. Gesprekken die hij niet meer afmaakte maakte mijn moeder dan in eerste instantie redelijk onbewust af. Niet vreemd als je samen  al meer dan 40 jaar getrouwd bent. Maar beetje bij beetje moest mijn moeder steeds meer voor hem gaan invullen, denken en doen. Terwijl alles in de omgeving gewoon doorgaat, zo ook het leven van mijn moeder, die niet alleen voor haarzelf maar ook bij mijn vader de motor draaiende moet houden.

Nu ruim 3 jaar geleden is de diagnose vasculaire dementie en Alzheimer vastgesteld bij mijn vader (nu 68 jaar). Dat verduidelijkt veel denk je? Ja, je weet wat er geconstateerd is, maar verder…

Wat is Dementie? Wat is het ziektebeeld? Wat moeten/kunnen wij doen als gezin? Hoe wordt de omgangsvorm naar elkaar? Wanneer is het tijd voor hulp? Welke hulp? Allemaal vragen!

Op advies van onze trajectbegeleidster zijn mijn moeder en ik de cursus mantelzorg gaan volgen. Waar veel van deze en andere vragen automatisch beantwoordt werden. Was het niet door de cursusleidsters, dan wel door de lieve lotgenoten.

Voor mijn moeder was de cursus een enorme stap, want ze durfde niet alleen te gaan. Bang voor de confrontatie met de ziekte en de verhalen van lotgenoten, zoals mijn vader bang is om te falen door zijn dementie. Een leerproces voor mij waardoor ik nu meer weet en begrijp over dementie en onder andere de taken en mogelijkheden van en voor de mantelzorgers. Maar belangrijker nog dat ik zag hoeveel voldoening, hulp, begrip en rust mijn moeder heeft gehaald uit deze cursus, de gesprekken en de ervaringen van en met de hele fijne en ‘open’ groep lotgenoten.

Nog een moeilijke en zware weg te gaan, maar dankzij dit soort initiatieven kun je weer even op adem komen! Tiny en Catherine en de groep bedankt.

Hans Lenders, Deelnemer cursus mantelzorg bij dementie.

Voor meer informatie over de mantelzorgcursus kunt u terecht bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
088-6106161

 

inloggenbl