We bieden hulp aan familieleden en partners, evenals aan professionals in de zorg.
Week van de Wet zorg en dwang
Van 28 september tot en met 3 oktober 2020 organiseert het ministerie van VWS de 'Week van de Wet zorg en dwang'. In deze week worden cliënten, hun naasten en cliëntenraden geinformeerd over deze wet. Er worden meer dan 145 gratis activiteiten door het hele land en online georganiseerd.

Meer informatie
https://www.dwangindezorg.nl/wzd/bijeenkomsten/bijeenkomsten-voor-clienten

Kaart ikvergeetjeniet A5 def
Kaart-ikvergeetjeniet-A5-def.pdf
Voor volwassenen die tijdelijk niet zelfstandig thuis kunnen wonen vanwege het uitvallen of ontbreken van de mantelzorger.
Logeerhuis VerBliefriek Blerick Pagina 1
Lees hier de flyer.

Wat beweegt jou?  
Bijeenkomst voor vrijwilligers samen met Hulp bij Dementie,
25 september 10:30 uur bij Steunpunt mantelzorg Zuid in Maastricht

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag is er wereldwijd aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie.   
Een week lang (van 16 tot 25 september) wordt landelijk aandacht gevraagd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers: een week vol activiteiten, waaraan mensen met dementie en hun mantelzorgers, thuiswonend of in een zorginstelling, kunnen meedoen. 
Het thema van deze week is “Samen bewegen”. 
   

Als Steunpunt Mantelzorg Zuid willen we ook graag iets ‘in beweging’ zetten. Het steunpunt begeleidt een groep vrijwilligers die regelmatig worden ingezet bij mensen met dementie. We zouden heel graag nog meer vrijwilligers inzetbaar hebben om aan de vraag te voldoen. 
Het aantal mensen met dementie stijgt.  Dat zien we in de toenemende vraag van mantelzorgers die gebruik willen maken van één van onze vrijwilligers voor hun naaste met dementie. Door de inzet van de vrijwilliger wordt de mantelzorger even ontlast van de dagelijkse zorg voor zijn naaste.  Dat is hard nodig om de zorg vol te kunnen houden.  

“ Het is voor mij zo fijn dat er wekelijks een vrijwilliger bij mijn man is, ik kan dan even de ‘alert knop’ uitdoen en even mezelf zijn, even ontspannen"'. (Mevrouw H.; mantelzorger) 

Samen met Hulp bij Dementie organiseren we een Themabijeenkomst voor bestaande en toekomstige vrijwilligers. Kortom, voor iedereen die iets wil betekenen voor mensen met dementie of hier belangstelling voor heeft. Op woensdag 25 september van 10:30-12:00 uur zijn Ketenregisseur Judith Lansink en Casemanager van Nicole Quadackers van Hulp bij dementie bij ons op kantoor aan de Sphinxlunet 3 in Maastricht. Zij zijn beschikbaar als vraagbaak voor jullie over van alles wat met dementie en vrijwilligerswerk te maken heeft. Samen met hen gaan we in op wat de vrijwilliger kan doen met en voor de mensen met dementie en hun naasten. En kunnen vrijwilligers die al ingezet worden bij mensen met dementie vertellen over hun ervaringen.  

Samengevat, de bijeenkomst op 25 september a.s. is bedoeld voor iedereen die iets wil betekenen voor mensen met dementie en hun naasten; voor alle vrijwilligers die er al zijn bij het steunpunt, maar ook voor de mensen die nog geen vrijwilliger zijn, maar hier interesse in hebben.  

Dus, ‘kom in beweging’ en laat je verrassen door nieuwe inzichten en inspirerende verhalen! Of kom gewoon informatie halen over een onderwerp waar we allemaal mee te maken krijgen.  Graag aanmelden via 043-3215046 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dialogen rond dementie

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 18 september aanstaande in het MUMC heeft als titel Troost van illusies. Ethische vragen rond doen-alsof in de belevingsgerichte zorg” en vindt plaats van 19.00 - 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig. 


Inleiders deze avond zijn dr. Ike Kamphof en dr. Ruud Hendriks, verbonden aan de capaciteitsgroep Wijsbegeerte, Faculteit Cultuur en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Zij deden afgelopen twee jaar onderzoek in het kader van het project Make-believe Matters. The Moral Role Things Play in Dementia Care.

Instellingen voor mensen met dementie verwachten veel van nieuwe dingen en technologie om de zorg te verbeteren. Nostalgische deurposters en andere vormen van dementievriendelijk ontwerp kunnen mensen met dementie helpen om zich thuis te voelen. Sociale robots kunnen hen gezelschap houden. Games en Virtual-Reality installaties kunnen hen prettige ervaringen bieden, terwijl elektronische deuren en namaakbushaltes helpen om dwalen te voorkomen.

Maar veel van deze oplossingen hebben een aspect van doen-alsof. Sommige ingrepen verhullen de realiteit. Andere leggen een extra laag over de verpleeghuiswerkelijkheid. Hoe veranderen zulke interventies de zorg? Wat zijn de gevolgen? Mensen met dementie zijn extra kwetsbaar voor het verlies van vertrouwen in hun sociale en materiële omgeving. Op basis van veldwerk in de zorgpraktijk is in dit project de ethische vraag onderzocht wanneer het gebruik van dingen die doen-alsof manipulerend en bedrieglijk werkt. En wanneer ondersteunt het mensen met dementie juist?

Ike Kamphof en Ruud Hendriks geven u in een presentatie inzicht in de resultaten van hun onderzoek. Daarbij zullen ze aan de hand van praktijkvoorbeelden samen met u ingaan op ethische aspecten en afwegingen. Er is tevens ruimte voor discussie.

Tot 18 september!

Angelique Gruters, Tanja Hameleers, Carla Meesters en Claire Wolfs

Nostalgische Limburgse speelfilm uit 1959 te zien in Limburgs Museum
Vier rakkers en een oude jeep
Zondag 13 januari 2019 om 15.00 uur

4 Rakkers en een oude jeep aff

Het Limburg Film Festival brengt een ode aan de Limburgse filmcultuur. Gloednieuwe films van Limburgse makers zijn daar (vaak voor het eerst) te zien en doen mee aan een competitie.
Maar er is ook aandacht voor oude films uit en over onze provincie. Daar staat het Limburgs Museum garant voor, door keuzes te maken uit de eigen filmcollectie. Met dit programma benadert het museum het bijzondere van de Limburgse filmcultuur vanuit de geschiedenis. Aan bod komen belangrijke onderwerpen in onze samenleving en economie van destijds, de ontwikkeling van genres en stijlen maar ook bijvoorbeeld zelden vertoonde films. Dit jaar is toegevoegd een speciale vertoning voor mensen met dementie en hun naasten.

Vier rakkers en een oude jeep
Hilarische speelfilm over een boer en zijn strijd tegen een hebzuchtige makelaar. Oom Joris, een arme schoenmaker, en zijn vrouw Marie ontvangen bericht van de notaris dat zij een boerderij in Limburg hebben geërfd. Er is echter een hypotheek op de bezitting, afgegeven door makelaar Bol. En Bol heeft plannen: hij weet dat op de landerijen die bij de boerderij horen, een nieuwe mijn zal komen, waardoor de grond enorm veel waard voort. Bol bewerkt Oom Joris de boerderij te verkopen, maar die weigert. Na zijn verhuizing naar de boerderij loopt de spanning hoog op. De kinderen Jessie en Jos en de Duitse herdershond Tarzan schieten te hulp.
Vier rakkers en en oude jeep werd uitgebracht onder de slagzin 'Een film vol kolder en kattekwaad'. Het was de tiende jeugdfilm van Henk van der Linden, de Limburgse pionier van de Nederlandse kinderfilm. Van der Linden maakte tussen 1952 en 1985 38 lange speelfilms, veelal gebaseerd op bekende kinderboeken en stripverhalen zoals 'De avonturen van Dik Trom', 'Sjors en Sjimmie' en 'Billy Turf'. Van der Lindens films staan bekend als ‘oer-Hollandse' kluchten, met volop slapstick, actie en achtervolgingen. De deugd wordt beloond, het kwaad gestraft: de boeven krijgen altijd op hun donder van de jonge, goed geluimde helden. Het zeer fraaie decor van het Zuid-Limburgse heuvelland maakt de film ook heel herkenbaar.
De film duurt 90 minuten.
4 Rakkers en een oude jeep2

Tickets voor de voorstelling kosten 9 euro (normaal tarief) en 7 euro (pashouders).
U kunt kaarten bestellen / een plaats reserveren op de volgende manieren:

1.Online in de voorverkoop een ticket kopen.
Via https://tickets.limburgsmuseum.nl/limburgsmuseum/nl/flow_configs/lm1s/overview

2.Op de dag zelf aan de kassa van het Limburgs Museum een ticket kopen. Het museum is geopend om 11.00 uur.

3.Telefonisch een plaats reserveren via 077 - 352 21 12.
Daarmee heeft u nog niet het ticket, dat dient u voor aanvang van de voorstelling af te halen en af te rekenen aan de kassa van het Limburgs Museum. Gelieve dit een half uur voor aanvang te doen.

LET OP:
In verband met een renovatie van de lift bij de mindervalideningang is deze ingang tijdelijk verplaatst.
Om de kassa en het Museumtheater te kunnen bereiken is er een tijdelijke ingang voor minder validen, namelijk de eerste deur in de rode bakstenen muur aan de entreekant van het museum. Wanneer je op de bel bij deze deur drukt, zal een medewerker van het Limburgs Museum je verder helpen.
Naar verwachting zal het onderhoud tot en met 19-01-2019 duren.
Onze excuses voor het ongemak!

De keuzewijzer dementie Maastricht Heuvelland is een praktische gids voor het vinden, aanvragen en organiseren van zorg en ondersteuning. De keuzewijzer is tot stand gekomen in samenwerking met Hulp bij dementie Maastricht en Heuvelland en het Alzheimer Centrum Limburg. De 1e editie is in mei 2017 uitgegeven. In december 2018 is de 2e online editie uitgebracht, waarin diverse initiatieven zijn toegevoegd of gewijzigd, zodat alle informatie weer up-to-date is. We zijn momenteel bezig met feedback verzamelen over deze 2e editie, alvorens we begin 2019 tot een nieuwe druk over gaan. 

Er is veel informatie opgenomen, maar deze keuzewijzer is waarschijnlijk nog niet compleet. Heeft u tips voor het uitbreiden/verbeteren van deze keuzewijzer, dan horen wij dat graag. U kunt tips aan ons doorgeven of de keuzewijzer bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

U vindt de keuzewijzer op deze site onder de regio Maastricht en Heuvelland, onder het kopje 'voor u'. 
De keuzewijzer vind u ook op de site www.alzheimercentrumlimburg.nl onder het item 'maatschappelijk'.
hoe draag je zorg voor personen met dementie

Datum          : Woensdag 31 oktober 2018

Locatie         : Zorgcentrum Tobias, Piet Malherbestraat 2,  6417 ZA Heerlen

Tijdstip         : 19.00 uur tot 21.00 uur (zaal gaat om 18.30 uur open)

Naar schatting lijden 10.000 mensen, al voor hun 65e levensjaar, aan een vorm van dementie. Dit aantal zal in de toekomst naar verwachting stijgen. Ook worden, door de verbeterde diagnostiek, tekenen van dementie eerder gesignaleerd.
Opvallend is dat het veelal fysiek fitte mensen betreft die nog actief in het sociale leven staan, volop in het arbeidsproces zitten en soms (relatief) jonge kinderen hebben. Ook ontwikkelt het ziekteproces bij jonge mensen vaak sneller. Dit vraagt om andere zorg en begeleiding. Mantelzorgen is niet altijd even makkelijk en vraagt veel energie. Niet alles is direct duidelijk als je hieraan begint.

Daarom wordt voor de 6e keer dit jaar een bijeenkomst georganiseerd op woensdag 31 oktober a.s.  Deze keer zal er aandacht worden besteed aan de mantelzorgers.

Als gast zal Hella Senden aanwezig zijn. Zij is werkzaam als consulent informele zorg, Ruggesteun en Mantelzorgondersteuning Parkstad. Hella zal naast het geven van informatie, middels het zogenaamde mantelzorgspel, samen met ons proberen te komen tot een interactieve avond.

U bent van harte welkom! U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een e-mail te sturen of te bellen naar Astrid Jennissen. Hieronder vindt u haar e-mailadres en telefoonnummer. Ook als u meer informatie wilt kunt u gerust contact met haar opnemen.

Astrid Jennissen
Telefoon: 06 - 3805 9800
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We hopen u te mogen begroeten op 31 oktober a.s.

Met vriendelijke groet,

Bianka Haagmans, Loes Oostwegel, Jopie Snijders, Mirjam van As en Astrid Jennissen

Casemanagers dementie Parkstad
header symposium 2018

Hulp bij Dementie organiseert rondom het 10-jarig bestaan op 15 november 2018 in de Evenementenhal Venray een symposium: 'Het andere gezicht van dementie'

Voor wie?
De dementiemonitor 2018 laat naar verwachting weer een mooie score zien voor Hulp bij Dementie Noord-Limburg. De kwaliteit is goed en klanten zijn tevreden. Daar zijn we trots op en dat willen we ook uitstralen. Een mooi podium daarvoor is het symposium Het andere gezicht van dementie dat wij rondom ons 10-jarig bestaan organiseren.

Het symposium is bedoeld voor mensen die kampen met dementie, hun mantelzorgers en vrijwilligers en professionals die werken met mensen met dementie. 'Het andere gezicht van dementie' benadrukt de mogelijkheden/talenten die mensen met dementie nog hebben. Wij nodigen jullie allemaal van harte uit!
Bekijk hier de gehele uitnodiging.

Kosten voor professionals € 150,- incl. BTW
Kosten voor mantelzorgers € 85,- incl. BTW

Aanmelden? Dat kan hier!
10november
Met veel verdriet en grote verslagenheid hebben we kennis genomen van het overlijden
d.d. 21 augustus 2018 van onze ketenregisseur Hulp bij dementie Midden-Limburg

Ron Colaris

roncolaris

We hebben Ron leren kennen als een zeer betrokken en positief mens.
We hebben zijn humor en enthousiasme enorm gewaardeerd. Ron stond onvoorwaardelijk voor het team en bood veiligheid en vertrouwen waardoor het team heeft kunnen groeien. Ron was voor allen steeds een bron van inspiratie. Zijn kennis, ervaring en relativeringsvermogen waren van grote waarde voor de ontwikkeling van Hulp bij Dementie Midden-Limburg.

Onze rots in de branding is er niet meer.
Wij danken Ron oprecht voor zijn prikkelend optimisme en warme vriendelijkheid.
We hebben van Ron genoten en gaan hem heel erg missen!

De familie Colaris wensen wij veel sterkte met dit grote verlies.

Collega’s Hulp bij Dementie Midden-Limburg:
Annie, Karin, Truus, Irene, Xandra, Marlou, Peter, Gerrie, Ellen, Elly, Ria, Lyan, Fiet, Carmen, Jackelien, Stienke, Wendy, Carla, Anita, Joyce en Irma.

Zondag 9 september: 12.00 tot 17.00

In het atelier worden snoezeldekjes, schortjes, wandkleden en nog veel meer producten gemaakt voor mensen met dementie. Om dit te bekostigen worden er ook leuke kadootjes , tasjes, poppekleertjes, slingers en kerstversieringen gemaakt die tijdens de open dag te koop zijn voor een leuk prijsje.

Door iets te kopen ondersteunt u het project Alzheimer!

10neke

Atelier 10 neke, Kunst en meer…
St. Martinusstraat 58, Venlo
Informatie? Bel 06 204 304 32

inloggenbl