We bieden hulp aan familieleden en partners, evenals aan professionals in de zorg.
hoe draag je zorg voor personen met dementie

Datum          : Woensdag 31 oktober 2018

Locatie         : Zorgcentrum Tobias, Piet Malherbestraat 2,  6417 ZA Heerlen

Tijdstip         : 19.00 uur tot 21.00 uur (zaal gaat om 18.30 uur open)

Naar schatting lijden 10.000 mensen, al voor hun 65e levensjaar, aan een vorm van dementie. Dit aantal zal in de toekomst naar verwachting stijgen. Ook worden, door de verbeterde diagnostiek, tekenen van dementie eerder gesignaleerd.
Opvallend is dat het veelal fysiek fitte mensen betreft die nog actief in het sociale leven staan, volop in het arbeidsproces zitten en soms (relatief) jonge kinderen hebben. Ook ontwikkelt het ziekteproces bij jonge mensen vaak sneller. Dit vraagt om andere zorg en begeleiding. Mantelzorgen is niet altijd even makkelijk en vraagt veel energie. Niet alles is direct duidelijk als je hieraan begint.

Daarom wordt voor de 6e keer dit jaar een bijeenkomst georganiseerd op woensdag 31 oktober a.s.  Deze keer zal er aandacht worden besteed aan de mantelzorgers.

Als gast zal Hella Senden aanwezig zijn. Zij is werkzaam als consulent informele zorg, Ruggesteun en Mantelzorgondersteuning Parkstad. Hella zal naast het geven van informatie, middels het zogenaamde mantelzorgspel, samen met ons proberen te komen tot een interactieve avond.

U bent van harte welkom! U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een e-mail te sturen of te bellen naar Astrid Jennissen. Hieronder vindt u haar e-mailadres en telefoonnummer. Ook als u meer informatie wilt kunt u gerust contact met haar opnemen.

Astrid Jennissen
Telefoon: 06 - 3805 9800
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We hopen u te mogen begroeten op 31 oktober a.s.

Met vriendelijke groet,

Bianka Haagmans, Loes Oostwegel, Jopie Snijders, Mirjam van As en Astrid Jennissen

Casemanagers dementie Parkstad
header symposium 2018

Hulp bij Dementie organiseert rondom het 10-jarig bestaan op 15 november 2018 in de Evenementenhal Venray een symposium: 'Het andere gezicht van dementie'

Voor wie?
De dementiemonitor 2018 laat naar verwachting weer een mooie score zien voor Hulp bij Dementie Noord-Limburg. De kwaliteit is goed en klanten zijn tevreden. Daar zijn we trots op en dat willen we ook uitstralen. Een mooi podium daarvoor is het symposium Het andere gezicht van dementie dat wij rondom ons 10-jarig bestaan organiseren.

Het symposium is bedoeld voor mensen die kampen met dementie, hun mantelzorgers en vrijwilligers en professionals die werken met mensen met dementie. 'Het andere gezicht van dementie' benadrukt de mogelijkheden/talenten die mensen met dementie nog hebben. Wij nodigen jullie allemaal van harte uit!
Bekijk hier de gehele uitnodiging.

Kosten voor professionals € 150,- incl. BTW
Kosten voor mantelzorgers € 85,- incl. BTW

Aanmelden? Dat kan hier!
10november
Met veel verdriet en grote verslagenheid hebben we kennis genomen van het overlijden
d.d. 21 augustus 2018 van onze ketenregisseur Hulp bij dementie Midden-Limburg

Ron Colaris

roncolaris

We hebben Ron leren kennen als een zeer betrokken en positief mens.
We hebben zijn humor en enthousiasme enorm gewaardeerd. Ron stond onvoorwaardelijk voor het team en bood veiligheid en vertrouwen waardoor het team heeft kunnen groeien. Ron was voor allen steeds een bron van inspiratie. Zijn kennis, ervaring en relativeringsvermogen waren van grote waarde voor de ontwikkeling van Hulp bij Dementie Midden-Limburg.

Onze rots in de branding is er niet meer.
Wij danken Ron oprecht voor zijn prikkelend optimisme en warme vriendelijkheid.
We hebben van Ron genoten en gaan hem heel erg missen!

De familie Colaris wensen wij veel sterkte met dit grote verlies.

Collega’s Hulp bij Dementie Midden-Limburg:
Annie, Karin, Truus, Irene, Xandra, Marlou, Peter, Gerrie, Ellen, Elly, Ria, Lyan, Fiet, Carmen, Jackelien, Stienke, Wendy, Carla, Anita, Joyce en Irma.

Zondag 9 september: 12.00 tot 17.00

In het atelier worden snoezeldekjes, schortjes, wandkleden en nog veel meer producten gemaakt voor mensen met dementie. Om dit te bekostigen worden er ook leuke kadootjes , tasjes, poppekleertjes, slingers en kerstversieringen gemaakt die tijdens de open dag te koop zijn voor een leuk prijsje.

Door iets te kopen ondersteunt u het project Alzheimer!

10neke

Atelier 10 neke, Kunst en meer…
St. Martinusstraat 58, Venlo
Informatie? Bel 06 204 304 32

A5 flyer meezingmiddag DRUK V2 DWD 1
Download de flyer
Graag nodigen wij u uit voor voor de Dialoog rond dementie

Thema: Wanneer euthanasie bij dementie?
Datum: 19 september 2018
Tijd: 19.00-20.30 uur, de zaal is open om 18.30
Locatie: Greepzaal niveau 4 in het Mumc+,  P. Debeyelaan 25 in Maastricht
Toegang: Gratis en aanmelden is niet nodig.

 Gastspreker is dr. Constance de Vries, werkzaam als SCEN-arts bij de Levenseindekliniek. Ze heeft recentelijk samen met Herman Hoogdalem een boek geschreven, 'mag ik gaan?', waarin zeven verhalen beschreven staan over euthanasie bij wilsbekwame mensen met dementie. De boekpresentatie is vrijdag 21 september 2018.

De Vries zal spreken over hoe moeilijk het is het juiste moment te bepalen waarop iemand met dementie voor euthanasie moet kiezen en de eisen van de wet met betrekking tot euthanasie. Vaak heerst er veel onduidelijkheid over dit onderwerp. Zo wordt vaak gevraagd wanneer iemand wilsonbekwaam is en wat de waarde is van een wilsverklaring. Hoe wordt wilsbekwaamheid geformuleerd? Op deze vragen zal zij ingaan en tevens beelden tonen om meer inzicht te krijgen.

Tot 19 september!

Angelique Gruters, Tanja Hameleers, Carla Meesters en Claire Wolfs


P.s.
Voor meer informatie over de 'Dialogen rond dementie' kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als het leven je niet meer lief heeft…’

Theaterminnend Venlo kent Hay van Hoorn vooral van zijn rollen in o.a de Venlose Revues en het Volkstheater Frans Boermans. Met de monoloog Uitgetredenin 2014 liet hij een nieuwe kant van zichzelf zien, waarbij een wens in vervulling ging: alleen op de bühne om mensen te boeien. En met succes. Daarna volgden mooie voorstellingen als:

‘Kelderkrijger’ en ‘Back in Town’. Na in 2017 afscheid genomen te hebben van “ zijn “ Volkstheater Frans Boermans, besloot hij verder te gaan met zijn nieuwe liefde:

kleinschalige toneelproducties !

alshetleven
Bij toeval kwam het manuscript ‘Als het leven je niet meer lief heeft’ van schrijver Alwin Grijseels op zijn pad. Hij werd meteen gegrepen door het liefdesverhaal van Herman, die onder de gevolgen van dementie zijn leven in de greep probeert te houden.

We zien Herman, gekleed om te vertrekken naar een verzorgingstehuis. De ziekte krijgt meer en meer vat op hem. Hij heeft zichzelf ingesproken boodschappen op cassettebandjes gestuurd om herinneringen levend te houden. Zeker de herinnering aan de grote liefde voor zijn vrouw Rietje.

Bijzondere momenten worden herbeleefd. Soms weet hij het weer. Maar meestal is het raden geblazen. Dan gaat de deurbel en wordt hij opgehaald. Maar gaat Herman mee?

‘Als het leven je niet meer lief heeft’ is een ontroerende monoloog over leven met Alzheimer maar ook een ode aan de liefde.

Onder regie van Loek van Rhee speelt Hay van Hoorn het afscheid…en daar moet u bij zijn !

Geen dialekt voorstelling.
https://www.maaspoort.nl/programma/als-het-leven-je-niet-meer-lief-heeft-hay-van-hoorn/09-12-2018-14-00/

De voorstelling is te zien op 17 november om 20.15 uur en op 18 november om 15.00 uur in Theater De Garage.
https://www.theaterdegarage.nl/voorstellingen/als-het-leven-je-niet-meer-liefheeft/ 

Met ondersteuning van:
Twan Hauzer, Anton Manschot, Vintage Sound Systems Venlo, Hannah Smitsfonds, Scheuten Foundation.


Film Venlo Dementie VriendelijkNa goedbezochte en gewaardeerde voorstellingen in 2016, presenteert Mondriaan opnieuw:

‘Oma, mag ik mijn pop terug?’

Er zijn zoveel dingen die we niet mogen vergeten, maar wat als oma het allemaal niet meer kan onthouden? Dat ze haar eigen naam niet meer weet, of dat ze is vergeten dat ze je oma is? ‘Oma, mag ik mijn pop terug?’ gaat over de 6-jarige Fien die elke zondag bij haar oma op visite gaat. Het hebben van dementie is ingrijpend voor oma zelf, maar zeker ook voor haar omgeving. De voorstelling illustreert dit aan de hand van poppentheater op een lichtvoetige en ontroerende wijze, en spreekt tot de verbeelding bij zowel jong als oud.

 ‘Oma, mag ik mijn pop terug?’ (6+) van Theater Gnaffel uit Zwolle is geschreven door schrijver en acteur Mark Haayema en gebaseerd op zijn gelijknamige boek.

“Het is hartverscheurend, juist doordat er niets wordt uitgelegd, louter getoond. Niet alleen de schaterlach - oma die danst op de tafel of haar dochter belt om te vragen waar ze de telefoon toch heeft gelaten - maar ook de onmacht en woede bij het doorhebben dat herinneringen definitief verdwijnen. Theater Gnaffel slaagt er buitengewoon in een pijnlijk onderwerp tot vermakelijk én indringend theater te maken, voor ouders en hun (klein)kinderen. En dat alles met poppen, je zou het werkelijk bijna vergeten.” (Theaterkrant, ****).

Speeldata en locaties
Dinsdag 26 juni, 19.00-21.00 uur, in Cultuurhuis, Sittarderweg 145, Heerlen.
Woensdag 27 juni, 19.00-21.00 uur, in Trefcentrum, Edisonstraat 4, Maastricht.

Voorstelling bijwonen:
Aanmelden is wenselijk via: http://www.mondriaan.eu/agenda, of bel Mark Ahsmann
T 088 506 9413. De toegang is gratis en jong en oud is welkom.

Naar schatting lijden 10.000 mensen, al voor hun 65e levensjaar, aan een vorm van dementie. Dit aantal zal in de toekomst naar verwachting stijgen. Ook worden, door de verbeterde diagnostiek, tekenen van dementie eerder gesignaleerd.
Opvallend is dat het veelal fysiek fitte mensen betreft die nog actief in het sociale leven staan, volop in het arbeidsproces zitten en soms (relatief) jonge kinderen hebben. Ook ontwikkelt het ziekteproces bij jonge mensen vaak sneller. Dit vraagt om andere zorg en begeleiding. Mantelzorgen is niet altijd even makkelijk en vraagt veel energie. Niet alles is direct duidelijk als je hieraan begint.

Daarom organiseert een aantal casemanagers van Hulp bij Dementie Parkstad elke 2 maanden een avond voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij kunnen elkaar hier ontmoeten, ervaringen delen en vragen stellen. Ook worden af en toe sprekers uitgenodigd, op basis van de behoefte van de bezoekers.

De avond vindt plaats in zorgcentrum Tobias in Heerlen en begint om 19.00 uur. We ontvangen u met een drankje en nemen ruim de tijd om ervaringen te delen en evt. kennis te maken.
Als de groep deelnemers te groot is, splitsen we deze op, zodat iedereen zoveel mogelijk uit de avond haalt. Er zijn  altijd voldoende casemanagers aanwezig om de groepen te begeleiden en vragen te beantwoorden. Soms maken we een aparte groep voor mantelzorgers en voor de mensen met dementie. Zo kunnen we waar nodig inspelen op de mogelijk verschillende behoeften.
Om 21.00 uur eindigt de avond en plannen we een datum voor de volgende bijeenkomst. Als u uw (e-mail)adres achter laat, ontvangt u altijd een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst en een nieuwsbrief met actuele informatie.

De eerstvolgende avond vindt plaats op woensdag 27 juni 2018. U bent van harte welkom! Aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie, neemt u gerust contact op met Astrid Jennissen.
Telefoon: 06 - 3805 9800
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Lotgenotenavond voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers (regio Parkstad) 15-10-2018

    Lees meer...

inloggenbl